Hoe moet ik de vloer schilderen?

Een vloer schilderen kent geen geheimen voor Verfkennis.nl. Met onze tips krijgt u een strakke vloer die helemaal past bij het interieur. Er zijn echter tal van verschillende vloeren die allemaal andere coatings nodig hebben. De garage vloer schilderen doe je bijvoorbeeld met sterkere verf, zoals 2 componenten epoxyverf die een zware belastbaarheid hebben (dus beter bestand zijn tegen bijtende vloeistoffen, erover rijden met zware voertuigen, enzovoort). Terwijl een houten vloer in je woonkamer weer het beste geschilderd kan worden met een krasbestendige houtverf. Maar in de methode van het vloer schilderen zit een rode draad die we u in dit blogartikel verder gaan uitleggen.

Vloer schilderen | De methode

Reiniging

Alles moet vetvrij en schoongemaakt worden van onzuiverheden. Vuil, vetten, oliën: het moet eraf voordat u de vloer schilderen gaat. In de webshop van De Verfzaak vindt u hiervoor speciale schoonmaakmiddelen zoals St. Marcs en Universol.

Oude lakken eraf halen?

Dat hoeft niet altijd. U kan ook over een oude laklaag de vloer schilderen, mits deze intact is. Deze moet dan wel opgeschuurd worden (onder het volgende kopje meer daarover). Maar bij verflagen die onthechten, scheuren bevatten, blaasjes vertonen, enzovoort, moet u deze eerst verwijderen. Lees daar meer over bij onze artikelen over bijvoorbeeld verf verwijderen en boenwas verwijderen.

Schuren

Voorafgaand aan de vloer schilderen, schuurt u het oppervlak, van grove naar fijne korrel (lees ons artikel ‘Hoe moet je schuren’). Betonnen en houten vloeren vereisen verschillende soorten schuurmachines en korrelgroottes. Bij betonvloeren worden vaak diamantschuurmachines gebruikt.

De vloer schilderen

Eerste lagen verf gaan er op een vloer vaak verdund op, vervolgens onverdund (of lichter verdund). Bij de vloer schilderen is er meestal geen primer (grondverf) nodig, maar check dit wel even bij de specialist. Bij de vloer schilderen worden vaak rollers gebruikt, maar soms ook borstels en (steeds vaker bij professionals) drukspuiten. Belangrijk bij een houten vloer schilderen is dat:
    • A) Het hout niet te vochtig mag zijn. Leg daarom een stuk plastic folie over het hout, laat dit een nacht liggen en check of er de volgende dag condens op is gekomen.
    • B) U met de nerf mee de vloer schilderen gaat.
  Gaat u een nieuwe betonnen vloer schilderen, dan is de vochtigheid checken ook belangrijk. Nieuw beton moet sowieso 30 dagen drogen en u kan de vochtigheid op dezelfde manier controleren als bij hout.

Overige belangrijke punten

Bij de vloer schilderen horen verder alle principes die bij andere verfklussen horen. Bijvoorbeeld niet verven in zonlicht, gelijkmatig laten drogen, luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden, enzovoort.

Waarmee ik de vloer schilderen moet

De vloer schilderen doe je met de kwaliteitsverf van De Verfzaak, specialist in scherpe prijzen voor kwaliteitsmerken als: Bezoek de webshop of een van de locaties in Zuid-Nederland. Een vloer schilderen begint bij De Verfzaak.