Hoe moet ik mijn verfkwast schoonmaken?

Een verfkwast schoonmaken doe je niet onder de kraan. Het maakt niet uit wat voor soort verf je gebruikt (waterverdunbaar of niet), want in de meeste verfsoorten zitten middelen die gewoon niet goed zijn voor het milieu. Een verfkwast schoonmaken zorgt dus voor veel chemisch afval en het beste is om dat te laten verwerken bij een klein chemisch afvalverwerker (bij een gemeentelijke stortplaats bijvoorbeeld). Een verfkwast schoonmaken is voor de rest overigens vrij eenvoudig; schoonmaken met water en waar nodig met kwastenreiniger is voldoende. De schoonmaakresten breng je vervolgens naar het klein chemisch afval. Maar hoe bewaar je een kwast na het verfkwast schoonmaken? En moet je wel altijd een verfkwast schoonmaken?

Verfkwast schoonmaken en bewaren voor de verfklus

Klaar met schilderen voor vandaag? Dan is de verfkwast schoonmaken niet altijd nodig. Stel je gaat de volgende dag verder, dan kan je ze ook in huishoudfolie of een afgesloten plastic zakje bewaren en wegleggen op een koele plek. Gaat het over een langere periode, dan is de verfkwast schoonmaken noodzakelijk. Immers, is de kwast eenmaal uitgedroogd, dan is die niet meer goed bruikbaar. Nadat de kwast schoon is, kan je deze ook in een potje met water bewaren. Schilders bewaren hun verfkwasten doorgaans in een potje met water, omdat ze deze dagelijks gebruiken. De klusser thuis, die van tijd tot tijd zijn verfkwasten gebruikt, moet zijn kwasten voor een langere periode kunnen bewaren. In een potje met water is dan een minder goede optie.

Verfkwast schoonmaken en voor langere tijd bewaren

De doe-het-zelvers kunnen hun kwasten op lange termijn het beste bewaren in een kwastinette met rauwe lijnolie. Op lange termijn krijg je niet met roest te maken en de aanhechting en de kwastharen worden zo beter verzorgd. Bovendien, als je de kwasten in rauwe lijnolie gaat bewaren, is de verfkwast schoonmaken met water niet nodig. Je kunt de verfkwast schoonmaken door deze simpelweg goed uit te strijken (op een krant bijvoorbeeld) en vervolgens in een potje met lijnolie te doen.

Verfkwast schoonmaken of meteen weggooien

Gebruiken je de kwast maar één keer (bijvoorbeeld wegwerpkwasten) en wil je deze daarna meteen wegdoen? Ga dan niet eerst de verfkwast schoonmaken: dit bespaart je een trip naar het recyclingstation. Maar gooi de kwast ook niet direct weg. Laat deze eerst helemaal uitharden en daarna kan het schildergereedschap bij het restafval.

Waarom is het beter om te laten uitharden dan de verfkwast schoonmaken?

Het gaat er vooral om dat de verf niet meer vloeibaar is. Ga je een verfkwast schoonmaken, dan moet het water altijd gereinigd worden, want anders kan dit in het grondwater terecht komen. Om diezelfde reden maak je verfkwasten niet schoon onder de kraan.

Meer tips over een verfkwast schoonmaken

Verfkennis.nl is het online platform van De Verfzaak waar we je graag informeren over verven en behangen. Heb je echter nog vragen, bijvoorbeeld over een verfkwast schoonmaken, en staat het betreffende artikel niet online? Neem contact met ons op en we helpen je op weg. Of breng een bezoekje aan De Verfzaak, waar we alles hebben omtrent verf en behang van de beste merken voor de scherpste prijzen in Nederland.