Hoe moet ik mijn verf verdunnen?

Te dikke verf verdunnen is doorgaans heel eenvoudig op te lossen. Verf bestaat meestal uit drie delen, waarvan één vast deel en twee vloeibare delen. Het vaste deel is de kleur, de verfstof. Het eerste vloeibare deel is het bindmiddel, zoals hars of olie. Het tweede vloeibare deel is het belangrijkste als het gaat om verf verdunnen: dit is namelijk het medium dat de verf dun maakt. Dit deel zorgt er voor dat de verf strijkbaar wordt. Wanneer je de verf verdunnen moet, dan komt dat doordat er een (gedeelte) van het medium is verdampt. En dus moet je dit gedeelte bijvullen. Maar de vraag is alleen: waarmee?

Verf verdunnen: met wat?

Er zijn in brede zin twee opties waarmee u verf verdunnen kan: met water of met een thinner.
  • Watergedragen verf verdunnenVerf verdunnen met water doe je wanneer de verfsoort watergedragen is. Wanneer je watergedragen verf verdunnen gaat met bijvoorbeeld een thinner, dan zal dat ten koste gaan van de kwaliteit en kan het de verf verpesten.
  • Verf verdunnen op basis van terpentineVoor verf op terpentine-basis gebruikt men meestal terpentine of wasbenzine voor het verf verdunnen. Ook zijn er allerlei andere soorten thinners verkrijgbaar die vooral bij professioneel gebruik toegepast worden. Echter, vanwege veiligheidsredenen is het beroepsmatig gebruiken van thinner aan banden gelegd. Bij het gebruik van iedere soort thinner bij het verf verdunnen, is het zeer belangrijk om huid, ogen en longen goed te beschermen.

Verf verdunnen: hoe lang duurt dat?

Verf verdunnen met bijvoorbeeld een roerplankje kan erg lang duren, vooral wanneer u een grote emmer met verf moet verdunnen. Hoewel kleine potjes zo klaar zijn, kan het veel efficiënter. Professionals hebben hiervoor speciale apparatuur. Maar er zijn ook voordelige roergardes speciaal voor een boormachine beschikbaar die het verf verdunnen een stuk eenvoudiger maken.

Voorkomen van te dikke verf

Zodra verf in aanraking met zuurstof komt, begint het uit te harden. Ook wanneer je de verfpot afsluit zal er ook altijd een beetje zuurstof bij komen. Maar er zijn wel manieren zoveel mogelijk de verdikking tegen te gaan om de levensduur van de verf te verlengen. Voor meer informatie hierover, lees dan ook ons artikel over ‘Hoe voorkom ik vel op grondverf?’. Vind nog meer verf tips op onze website Verfkennis.nl!