Hoe lang blijft verf houdbaar?

Niet voor eeuwig blijft verf houdbaar. De houdbaarheid van verf is maar beperkt omdat het aan de ene kant kan opdrogen en aan de andere kant kan bederven. Hoe lang verf houdbaar is, hangt dus niet alleen samen met wat de producent op een verfblik aangeeft, maar ook hoe je de verf houdbaar houdt: door het goed te bewaren dus. Meeste verfsoorten zijn minimaal 1 á 2 jaar houdbaar, maar met een paar tips is het mogelijk om voor een langere periode de verf houdbaar te houden. We geven daarom een paar adviezen op een rijtje en ook een tip hoe je kan controleren of de verf houdbaar is gebleven wanneer u deze opnieuw gaat gebruiken.

Hoe lang blijft verf houdbaar in de open lucht?

Zodra verf in aanraking komt met open lucht, gaat het opdrogen. De houdbaarheid van verf komt dan ook in het gedrang wanneer verfblikken of –emmers niet goed zijn afgesloten. Zodra de deksel ervan af gaat, begint de verf te drogen. Ook wanneer je de deksel er goed op doet, kan de lucht die er nog in zit invloed hebben op de houdbaarheid van verf. Goed afsluiten doe je het beste door een plastic folie direct op de verf te leggen en de randen zo goed mogelijk af te stoppen. Ook kan je beter de verf houdbaar houden door de pot of emmer een keer om te draaien zodat de randen waar nog eventueel lucht door kan komen vol zitten met verf. Overgieten in kleinere potjes houdt ook de verf houdbaar. Ontstaat er na verloop van tijd toch een laag gedroogde verf, dan kan je deze er nog vanaf halen.

Hoe lang blijft verf houdbaar tijdens het bewaren?

Vooral de plek waar je alle potjes en emmers bewaart heeft een belangrijke invloed op de houdbaarheid van verf. De verf houdbaar houden doe je het beste op droge en koele plekken. Zoals je op de meeste potten ziet, is de juiste temperatuur ook belangrijk bij de verf houdbaar houden. Ideaal is meestal een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius. Minder goed blijft verf houdbaar bij vorst en hittegolven.

Houdbaarheid van verf testen

Hoe je erachter komt dat verf houdbaar is gebleven na een bewaarperiode, weet je door eraan te ruiken. Bedorven verf (meestal watergedragen verf) geeft een karakteristieke geur af die u meteen herkent. Meer tips over hoe verf houdbaar blijft? Kijk op de site voor andere artikelen hierover. Bekijk ook eens onze andere artikelen voor alle tips&tricks voor verven. Mocht je verf nou niet meer goed zijn, dan kun je bij De Verfzaak tegen scherpe prijzen nieuwe verf bestellen!