Kan ik haaruitval van mijn kwast voorkomen?

Om heel kort te zijn: het antwoord is nee. De kwaliteit van de kwast is ontzettend belangrijk als het gaat om de hechting van de haartjes aan de kwast. Kwaliteitsmerken gebruiken namelijk betere lijmen en duurdere methodes om de kwasthaartjes goed vast te krijgen. De kans op haaruitval is daarom stukken kleiner. Tegelijkertijd gaat het om talloze dunne haartjes waarbij het ontzettend lastig is om deze allemaal muurvast op het handvat te krijgen. Haaruitval komt bij iedere kwast voor, maar wel kan er een heleboel haartuitval tijdens het schilderen en ook na verloop van tijd voorkomen worden. Dus daarom een paar tips op een rijtje:

Voor het schilderen: schilders tape

Klussers en schilders verwijderen wel eens haartjes door schilders tape langs de kop te halen. Loszittende haartjes blijven dan plakken. Omdat schilders tape zo ontwikkeld is dat de lijmresten geen invloed hebben op het schilderwerk, is het een handige en effectieve methode.

Voor het schilderen: schuren

De meeste schilders en professionals lossen dit echter op door te schuren. Dat wil zeggen: over de kop van de haren gaat een stukje schuurpapier zodat loszittende of loslatende haartjes door de trillingen eruit springen. Dit doen schilders ook wel door de kopse kant langs een ruw oppervlak te halen.

Na het schilderen: onderhoud

Door uitdroging van de kwast is het waarschijnlijk dat haartjes los komen te zitten. Dit gebeurt doordat kwasten erg vaak worden schoongemaakt. Zowel kwasten die worden schoongemaakt met water als terpentine krijgen hier mee te maken. Het beste is om kwasten daarom vettig te houden, zodat de haartjes soepel en sterk blijven in plaats van droog en broos te worden. Een manier om dat te doen is door de kwasten in een potje lijnolie te zetten na gebruik.

Kwaliteitskwasten

Zoals gezegd heeft ook de kwaliteit van de kwast een belangrijke invloed op haaruitval. Specialisten op het gebied van kwasten bieden deze kwaliteit. Merken als Progold, Color Expert en Veba bijvoorbeeld, verkrijgbaar bij De Verfzaak, detailhandel in verf en benodigdheden. De Verfzaak is te bezoeken op verschillende locaties in Zuid-Nederland, maar ook via de webshop bestel je de beste kwasten tegen een scherpe online prijs. De beste voorbereiding op je schilderklus begint bij De Verfzaak. Loopt u tegen meer problemen aan tijdens het verven? Bekijk eens onze help pagina!