Geïmpregneerd hout verven met een andere kleur

Vaak ontstaan er problemen bij het geïmpregneerd hout verven: de coating gaat bladeren, er komen strepen op het hout of er ontstaat rotting. Geïmpregneerd hout verven vraagt ook om een speciale behandeling. Daarom een paar adviezen waarmee je alsnog op een goede manier geïmpregneerd hout kan verven:

Hoe oud is het houtwerk?

Geïmpregneerd hout verven binnen een korte periode nadat het is behandeld, komt de coating niet ten goede. Vakmensen wachten daarom meestal een jaar met het geïmpregneerd hout verven. Het impregneermiddel bevat stoffen die na verloop van tijd verdampen. Wanneer je dan direct geïmpregneerd hout gaat verven, willen die stoffen eruit, ten koste van de coating. Bovendien hecht de coating zich niet goed door het impregneermiddel.

Hout schoonmaken

Na dat eerste jaar moet het hout altijd nog schoongemaakt worden. Wil je geïmpregneerd hout verven dat een jaar buiten heeft gestaan, dan zal het weer hier al invloed op hebben gehad. Dus moet het hout geschuurd worden. Dit geldt overigens voor ieder hout: door de toplaag op te ruwen kan de coating zich beter hechten. Maar voordat je gaat schuren, raden we aan om speciale ontvetter te gebruiken voor het hout.

Coating voor het geïmpregneerd hout verven

De meeste misverstanden ontstaan bij de coating. Geïmpregneerd hout verven kan eigenlijk niet gedaan worden met normale verf of lak. Lak gebruiken tijdens het geïmpregneerd hout verven, dekt de toplaag af en vocht blijft zo in het hout zitten. Aflakken wordt normaliter gedaan met droog hout. Omdat geïmpregneerd hout meestal voor buiten wordt aangeschaft, is lak hiervoor niet geschikt. Het hout moet tijdens vochtige omstandigheden namelijk kunnen ademen: vocht moet eruit kunnen zonder dat daar nieuw vocht bij komt zodat het hout droog blijft. Hiermee wordt houtrot voorkomen. Geïmpregneerd hout verven doet men dus altijd met vochtregulerende beitsen of systeemverven.

Aanbrengen van lagen

Om een goede bescherming aan te brengen tijdens het geïmpregneerd hout verven, wordt er doorgaans gekozen voor verschillende lagen. Dit beschermt het hout extra goed. Maar wees er dan wel scherp op dat er geen plekje wordt overgeslagen: zwakke plekken zorgen voor houtrot. Als het hout flink behandeld is, dan is het ook lastiger om het opnieuw te behandelen. Meer informatie over geïmpregneerd hout verven? Laat je dan informeren door De Verfzaak, specialist in alle verfsoorten en verfaanbiedingen. Bekijk ook eens onze andere tips op het gebied van diverse gereedschappen!