Het gebruik van een platte kwast

Een platte kwast is eigenlijk het beste te gebruiken voor wat grotere oppervlaktes waar je geen roller voor gebruikt. Kwasten zijn doorgaans voor precisiewerk. Zo zijn er gebogen kwasten voor lastige hoekjes en ronde kwasten om daar goed, rechte lijnen mee te schilderen. Platte kwasten worden echter meestal gebruikt om dunnere coatings, zoals beits en impregneermiddel, aan te brengen. Een platte kwast is dan ook handig wanneer je bijvoorbeeld: Net als met ronde of andere soorten kwasten, zijn er platte kwasten voor verschillende coatings beschikbaar. Voordat je een platte kwast aanschaft, kijk dan eerst of de platte kwast geschikt is voor de coating die je gebruikt (bijvoorbeeld verf op water of terpentinebasis).

Met een platte kwast schilderen

Voordat je gaat schilderen, controleer je of de platte kwast klaar is voor gebruik. Door de bovenkant af te plakken met schilders tape en die er vervolgens weer vanaf te halen, neem je de loszittende haartjes mee. Een nieuwe, platte kwast moet vervolgens nog ‘ingewerkt’ worden. Hierdoor kun je met de platte kwast soepel schilderen. Sommige professionals kiezen er voor om hun platte kwast en andere nieuwe kwasten eerst op lijnolie te zetten. Maar ook door een platte kwast eerst voor de grondverf te gebruiken, is deze al prima ingewerkt. Spoel echter de kwast van te voren niet af met water, dit kan nadelig uitpakken voor het schilderwerk.

Platte kwast onderhouden

Een platte kwast onderhouden is eigenlijk vrij eenvoudig, maar moet wel op de juiste manier gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld klaar bent met schilderen, maar de volgende dag weer verder moet, hoef je de platte kwast niet helemaal schoon te maken. De platte kwast goed verpakken en zo lichtvrij mogelijk houden. De kwast blijft hierdoor nat en je gaat daarmee de volgende dag met dezelfde verf verder. Echter, wanneer de kwasten weer opgeborgen moeten worden, is het niet verstandig om een coating te laten zitten. Doordat het uit gaat drogen, kun je de kwast na een tijdje weggooien. Afhankelijk van de verfsoort die je gebruikt hebt, zoals watergedragen verf of op terpentine, maak je de kwast schoon. Zoals gezegd zorgt bewaring in lijnolie voor goed onderhouden en soepele haartjes.

Waar?

Kwaliteit en een scherpe prijs? Dan is De Verfzaak met haar verschillende verf aanbiedingen wellicht iets voor jou, fysiek en online dé verfexpert in Nederland. Bezoek De Verfzaak en vind de beste schildersspullen voor iedere klus. Bekijk ook eens onze andere tips op het gebied van diverse gereedschappen!