Op de beste manier jouw deur schilderen

Op een goede manier een deur schilderen: hoe doe je dat? Om te beginnen zetten we de materialen die je nodig hebt voor het deur schilderen op een rijtje. Vervolgens gaan we door met het voorbereiden van het houtwerk en uiteindelijk geven we adviezen over het uiteindelijke deur schilderen.

De materialen

De deur schilderen van begin tot eind betekent dat je niet alleen schildermateriaal nodig hebt, maar ook materialen voor het schoonmaken en schuren van de deur. Verfdetailhandels bieden voor het schoonmaken van het houtwerk speciale ontvetters. Daarnaast heb je verschillende soorten schuurpapier nodig: van grove tot fijne korrel. En bij de deur schilderen komen ook de volgende spullen van pas:

Het schilderklaar maken

Oftewel: het houtwerk zo voorbereiden dat je de deur schilderen kan. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet de deur goed schoon worden gemaakt. Vervolgens moet de huidige verflaag behandeld worden. Oude verflagen moeten helemaal verwijderd worden. Dat kan door deze te föhnen, schrapen of met afbijtmiddel te verwijderen. Nieuwere verflagen kunnen blijven zitten, maar moeten voordat je de deur schilderen gaat wel opschuren: hierdoor kan de nieuwe verf zich gaan hechten. Ook wordt het nu tijd om alles goed af te plakken met schilderstape.

De deur schilderen: grondverf en aflakken

Grondverf zorgt voor een betere hechting van de verf aan de deur en is daarom raadzaam om voor het deur schilderen met lakverf, aan te brengen. Voor grote oppervlaktes gebruikt u de velvetroller, voor hoeken, kleine stukjes en andere plekken waar je met de roller niet goed bijkomt, een acrylkwast. Wanneer er veel ‘afwijkende vormen’ in een deur zitten (denk bijvoorbeeld aan een deur met glasinzet) dan raden we aan te beginnen met de hoeken en randen van de deur schilderen. Hetzelfde geldt voor het aflakken: deur schilderen met een roller gaat aanzienlijk sneller. Hierdoor kun je over de randen rollen voor een strakker eindresultaat. Na de deur schilderen met grondverf, duurt het niet lang voordat je met aflakken kan beginnen. Bij sommige grondverven kun je al na een uur beginnen met de deur schilderen. Is het gewenste resultaat na het deur schilderen er nog niet? Schuur dan lichtjes met de fijnste korrel de toplaag eraf (nadat deze droog is) en begin opnieuw met het deur schilderen totdat het goed is. Al je schildersbenodigdheden kun je vinden op de website van De Verfzaak. Verf aanbiedingen, behang en je eigen verfkleuren. Het kan op de website van De Verfzaak.