Blokhut of houten tuinhuisje beschermen

Het is net in je tuin geplaatst of je hebt net de laatste hand gelegd aan de constructie van een houten blokhut of tuinhuisje en het is klaar voor de afwerking. Het afwerken van het hout is om verschillende zaken nodig. Hoewel vooral goede ventilatie en droging belangrijk is om het hout van de blokhut goed te houden en rotting te voorkomen, is een houtbehandeling noodzakelijk om de kwaliteit van de blokhut te bewaken. Wellicht heb je net een dag klussen erop zitten, het is dan geen ramp om onbehandeld hout een paar dagen te laten staan, maar er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten voordat je het hout gaat behandelen.

Schoonmaken van het hout

Staat onbehandeld hout erg lang buiten, dan gaat de blokhut verkleuren, komen er vuiligheden op en moet het hout misschien zelfs opnieuw voorbehandeld worden. Dat wil zeggen: schoonmaken, flink schuren en stofvrij maken. Ga je vrijwel direct beginnen aan de blokhut, dan volstaat het om het hout nog een keer schoon te maken en lichtjes op te schuren.

Impregneren

Het impregneren van hout is een verduurzamingsproces waarbij het op een speciale manier wordt behandeld. Het hiervoor gebruikte impregneermiddel trekt helemaal in en maakt hout beter bestand tegen (zee)water, schimmel, brand (werkt brandvertragend), graffiti, insecten, enzovoort. Impregneermiddel kan op verschillende manieren aangebracht worden:
  • Onder druk: het houtwerk wordt behandeld in een ketel/vat waarbij het middel vacuüm op het hout wordt aangebracht
  • Onderdompelen: korte tijd het hout van de blokhut in het impregneermiddel leggen
  • Doorweken: lange tijd in het impregneermiddel leggen
  • Aanbrengen: met kwast, spuit, roller, enzovoort

Beitsen

Beitsen is voor een blokhut een fantastische oplossing. De voorbehandeling is hetzelfde als dat bij impregneren en verven; schoonmaken, schuren en stofvrij maken. Beits trekt diep in het hout en geeft tegelijkertijd een harde buitenlaag. Met de juiste beits kan een blokhut jarenlang zonder problemen meegaan.

Lakken

Ook lakverf kan worden toegepast op houtwerk voor buiten. Hiervoor moet eerst een grondverf worden aangebracht zodat de lak zich kan hechten. Echter voor hout dat continu buiten staat, wordt lakken door veel specialisten meestal afgeraden. Lak dekt namelijk het hout af, terwijl dit moet kunnen ademen voor een goede vochthuishouding binnen het hout zelf. Impregneermiddel en beits zijn daarvoor betere middelen voor een blokhut. Ontdek nog meer lak tips op onze speciale pagina lakken!

Naar de specialist!

De ideale behandelcoatings voor jouw blokhut? Bezoek de site van De Verfzaak, dé verfspecialist van Nederland.