Barsten in verf buiten: hoe komt het?

Barsten in verf ontstaan niet zomaar: het kan verschillende oorzaken hebben. Maar het is niet altijd eenduidig aan te wijzen waardoor het komt. Om een mogelijke oorzaak te achterhalen, zetten we voor je in dit artikel de belangrijkste redenen op een rijtje waarom er op houtwerk buiten barsten in verf ontstaan.

De lage elasticiteit van de verf

Hout krimpt en zet uit naarmate het weer verandert. Speciale verf voor houtwerk buiten moet dan ook een bepaalde elasticiteit hebben zodat er geen barsten in verf ontstaan: de verflaag moet met het hout mee kunnen bewegen. Ontstaan er alsnog barsten in verf, dan kan het zijn dat de verfsoort een te lage elasticiteit heeft. Op andere ondergronden (kunststof en metaal) is de elasticiteit een minder waarschijnlijke oorzaak.

Aanbrengen van verf op vochtige ondergronden

Bij het verwerken van de verf bij een te vochtige ondergrond, kan het zijn dat de verflaag verdund wordt tijdens dit proces. Dit hoeft in beginsel niet altijd duidelijk zichtbaar te zijn, maar kan na verloop te zien zijn door de barsten in verf.

Verf over verf

Verf over verf aanbrengen kan ervoor zorgen dat de laatste laag zich niet goed hecht. De barsten in verf ontstaan omdat de laag nergens goed aan vast zit.

Werking van de ondergrond

Barsten in verf hoeven niet altijd te ontstaan door de verf zelf. Hout kan bijvoorbeeld door temperatuurverschillen gaan werken en scheuren waardoor uiteindelijk ook de verflaag zal scheuren.

Oplossen van barsten in verf

Barsten in verf zijn te repareren, maar meestal moet er een nieuwe verflaag worden aangebracht. De verflagen die niet intact zijn, moeten verwijderd worden. Dat zijn niet alleen de barsten in verf zelf, maar ook het gedeelte daaromheen dat zich niet goed gehecht heeft. De barsten in verf zijn daarom het beste te repareren door de niet intacte verflagen in zijn geheel te verwijderen. Door alles vervolgens te reinigen met speciale ontvetter, de schuren en het verfsysteem opnieuw op te bouwen, kunnen de barsten in verf uiteindelijk gerepareerd worden. De juiste middelen om barsten in verf te repareren? Dan kan uw verfspecialist je daarbij adviseren. Toevallig meer problemen met verven? Bekijk ons hulp pagina voor verven. Zo maakt u nooit meer onnodig fouten!