Adviezen bij het gebruiken van een kwast

Voor de beginnende klusser kan een kwast wat onwennig zijn. We hebben daarom een paar adviezen waarmee we je van meet af aan helpen met het juist hanteren van een kwast, zodat je een optimaal resultaat krijgt. Een goed ezelsbruggetje is om de kwast in beginsel te beschouwen als een vulpen.

Neem niet teveel verf op

De vulpen druppelt bij een teveel aan inkt. Doop je een vulpen te diep en te veel in de inkt, dan wordt het een kliederboel. Hetzelfde geldt voor een kwast, deze hoeft niet helemaal ondergedompeld te worden om uiteindelijk mee te verven. Alleen het bovenste gedeelte van de kwast verft namelijk. De rest is overbodig en zal gaan druppelen over datgene wat je schildert. Stelregel is dan ook: doop 1/3de van de kwast in de verf.

Lichtjes druk uitoefenen

Wanneer je met een vulpen schrijft, dan kan het uitoefenen van teveel druk zorgen voor druppels op het papier, bij het opnemen van de kwast werkt het net zo. Wanneer je begint met flink druk uit te oefenen, dan gaat de verf er in het begin meteen uit. Het resultaat is een ongelijkmatige verdeling van de verf en dus klodders op de ondergrond.

Gelijkmatig en constant uitsmeren

Schrijven met een vulpen doe je in één soepele beweging. Met een vulpen schrijft men dan ook nog vaak aan elkaar, in verbonden schrift. Hierdoor wordt de inkt gelijkmatig over het papier verdeeld. Bij het schilderen met een kwast, is dit ook de ideale verfmethode. Hoewel je dan geen letters schrijft, schilder je met een kwast ook in één soepele beweging van boven naar beneden of, bij houtwerk, met de nerf mee.

Kwaliteit van de kwast

Een goede kwast zorgt voor een optimaal eindresultaat. En bij een gespecialiseerde detailhandel vind je altijd een kwast van goede kwaliteit, zoals bij De Verfzaak. Met verschillende locaties in het zuiden van Nederland en via hun online webshop, is een kwast van topkwaliteit voor een scherpe prijs verkrijgbaar. Voor de beste schilderspullen kun je dus zowel fysiek als online terecht bij De Verfzaak, dé plek waar een klus begint. Bekijk ook eens onze andere tips op het gebied van diverse gereedschappen!