Hoe komt het dat ik met acryl lak een minder mooi eindresultaat krijg?

Acryl lak kan een eindresultaat opleveren dat niet voldoet aan je verwachtingen. Maar dat wil niet zeggen dat er met acryl lak niet mooi geschilderd kan worden. Acryl lak vraagt om een andere verwerking, om een goed resultaat te krijgen. Daarom drie adviezen om acryl lak optimaal te gebruiken:

Advies 1: de schilderspullen

Acryl lak kan het beste worden aangebracht met speciale kwasten en rollers. Bij een kwast is een mix van varkenshaartjes met synthetische haren het beste. Een verfroller voor acryl lak is over het algemeen wat prijziger dan andere schuimrollers, maar geeft wel een beter eindresultaat. Je verfspecialist weet precies welk rollertje je voor de acryl lak nodig hebt.

Advies 2: ondergrond voorbehandelen

Het aanbrengen van een goede laag grondverf is met name bij acryl lak belangrijk. De lak wordt voornamelijk binnen gebruikt en de ervaring is dat deze minder goed dekt van bijvoorbeeld alkydverf, dat vooral buiten gebruik wordt. Toch maken kwaliteitsmerken uitstekende acrylverven die prima dekken, vooral wanneer een goede laag grondverf wordt aangebracht. Bijvoorbeeld van de merken Sikkens, Sigma en Wijzonol kun je altijd goede kwaliteit verwachten. Bovendien is het ook nog altijd mogelijk om bij acryl lak een tweede laag aan te brengen.

Advies 3: de verwerking en eventueel een tweede laag

Acryl lak wordt op basis van water gemaakt. De verf droogt sneller en de verwerking daarvan moet daarom ook snel en efficiënt gebeuren. Daarom is het bij acryl lak gebruikelijk om niet na te strijken. Handig is om niet hele grote oppervlaktes in één keer te behandelen, maar de acryl lak goed toe te passen op kleinere stukken. Is het eindresultaat niet naar wens? Schuur nadat de acryl lak goed gedroogd is (meestal na ongeveer acht uur) lichtjes de toplaag op en breng na het reinigen een nieuwe laag aan. Omdat het water verdunbare verf is, kun je deze vijf a tien procent verdunnen.

Waarom acryl lak?

De ontwikkeling van acryl lak heeft de laatste decennia een snelle vlucht genomen. De verf soort is namelijk ontzettend populair geworden bij thuisschilders. Vroeger werden verfsoorten op basis van oplosmiddelen als terpentine ook veel binnen gebruikt. Alleen daarbij komen schadelijke dampen vrij, wat vaak ervaren wordt als de typische verflucht. Water gedragen laksoorten hebben dat probleem niet. Voorlopers op het gebied van verf, zoals Sikkens, Wijzonol, Sigma en Drost, hebben dan ook hun acryl lak uitstekend doorontwikkeld. Graag meer te weten komen over verven? Of heeft u tips nodig voor het verven? Bekijk dan de rest van onze artikelen over verf!