Verflaagdikte | Hoeveel moet ik aanbrengen?

De verflaagdikte moet met name gevoelsmatig bepaald worden. Met het oog kan je erg moeilijk zien of je exact de juiste verflaagdikte hanteert. Wel zijn er een paar handige tips om vanzelf tot de juiste verflaagdikte te komen. Daarom wat nuttige tips van Verfkennis.

Laat uw schilderspullen de verf opnemen

Een roller of een kwast: met beide kunt u de verflaagdikte beter bepalen als ze al verf hebben opgenomen. Dat betekent dat u de kwastharen of roller alvast in de verf zet voordat u gaat schilderen. Zo kan de verf over de gehele kwast of roller worden opgenomen en krijgt u uiteindelijk een gelijkmatigere verdeling van de verf. Als u bijvoorbeeld een roller helemaal in de verf doet en direct begint met schilderen, dan smeert u als het ware de verf uit, terwijl de roller uiteindelijk de verf op het oppervlak moet uitstrijken. De verf moet dus vanuit de roller of kwast komen en niet erop komen te liggen. Zo kunt u nauwkeuriger een goede verflaagdikte bepalen.

Kan ik daarna direct een goede verflaagdikte aanbrengen?

Niet direct. Hoe u daarna de juiste verflaagdikte bepaalt, verschilt tussen een kwast en een roller. Daarom even de twee apart:
    • Kwast voorbereiden op juiste verflaagdikte Nadat de kwast goed de verf heeft kunnen opnemen (de haren zijn doordrenkt met de verf) moet u de kwast nog een keer uitstrijken voordat u hiermee het oppervlak gaat schilderen. Dit om ervoor te zorgen dat de verflaagdikte niet te hoog wordt. Als u de kwast goed heeft uitgestreken, kunt u daarna de kwast opnieuw in de verf doen tot ongeveer een derde van de kwastharen. Daarna uitstrijken over het oppervlak totdat er een dekkende laag ontstaat: dat is voldoende verflaagdikte. Bij acrylverven brengt u twee lagen aan voor een beter resultaat.
    • Roller voorbereiden op juiste verflaagdikte Bij gebruik van een verfroller hebt u een verfbak nodig en eventueel een verfrek (bij muurverfrollers). De roller strijkt u uit over het gedeelte van de verfbak waar geen verf in zit of over het verfrek. Ook dit is weer naar eigen inzicht. Op een muurverfroller mag verhoudingsgewijs meer verf zitten dan op een lakroller. In beide gevallen zoveel dat het genoeg is om een gedeelte van het oppervlak dekkend te krijgen, maar niet zoveel dat de roller gaat druipen.

Verflaagdikte bij alkyd- en acrylverf

Bij alkydverfsoorten (meestal op terpentinebasis) is één dekkende verflaag op het oppervlak meestal voldoende verflaagdikte. Bij acrylverfsoorten (meestal op waterbasis) moeten doorgaans twee dekkende verflagen op het oppervlak komen voor een goede afwerking.

Juiste schilderspullen voor optimale verflaagdikte

Kwaliteitsschilderspullen nodig om een goede verflaagdikte te krijgen? Check dan ook het assortiment van De Verfzaak, specialist in verf en behang. De Verfzaak is bereikbaar op verschillende locaties in het zuiden van Nederland of je bestelt verf eenvoudig en snel in de webshop van De Verfzaak.